Wij geloven in delen

Cyberseks: een groeiende plaag

De aansluiting op het internet neemt overal ter wereld toe. Tegelijkertijd komt hiermee ook een nieuwe vorm van moderne slavernij op: cybersekshandel. Verborgen in internetcafés of woonhuizen worden jongens en meisjes voor de webcam gezet en gedwongen om met volwassenen of andere kinderen seksuele handelingen te verrichten. De vraag deze seksshows komt vaak uit Westerse landen, waaronder Nederland. De slachtoffers zijn ontzettend jong: 54% van hen die door IJM worden gered zijn tussen de 1 en 12 jaar.

En toen begonnen de COVID-19 lockdowns. Het aantal kinderen dat online misbruikt werd was al te hoog, maar is hierdoor nog verder gestegen. Doordat mensen wereldwijd vaker en langer thuis zijn is het aanbod van als de vraag naar online seksuele uitbuiting van kinderen (kinderporno) explosief toegenomen.

Video afspelen

Het verhaal van supermaarko

In 2017 heeft IJM de korte film SuperMaarko gelanceerd. Hoofdpersoon is het 7-jarige jongetje Maarko uit Een Britse man had de moeder van Maarko geld gegeven om in haar huiskamer een webcam op te zetten. zo kon hij regelen dat het seksueel misbruik van de kinderen live op het internet kwam. De vraag naar de shows verspreidde zich over het wereld wijde web, naar diverse landen. Maarko, zijn zusje van twee (!) en enkele neefjes en nichtjes die in het huis naast hen woonden, werden misbruikt voor het oog van de wereld. 

Het verhaal van cassie

‘Ik zei altijd tegen mezelf dat ze me pijn kunnen doen, maar mijn droom kunnen ze niet kapot maken.’

Bijna vijf jaar lang werd Cassie’ stelselmatig verkracht. Filmopnames van het misbruik werden over de hele wereld verspreid. Vanaf haar 12e werd zij stelselmatig verkracht en gedwongen seksuele handelingen te verrichten voor de webcam, terwijl klanten uit de hele wereld toekeken. Tot ze op een nacht wakker werd van een luid kabaal, nadat politieagenten het drie verdiepingen tellende huis binnenstormden. Een maatschappelijk werker van IJM legde Cassie en de andere kinderen uit dat zij niet langer in gevaar waren. Ze werden bevrijd.

Cassie IJM

Onleen deelt

Misbruik van kinderen voor internetseks is een vernietigende vorm van moderne slavernij. Dit moet stopen. Online Opgroeien komt in actie en vecht mee in de strijd tegen cyberseks. We stellen een percentage van ons winst beschikbaar voor het werk van IJM op de Filipijnen. Met de opbrengst van Online Opgroeien maakt IJM bevrijding, nazorg en rechtszaken mogelijk. #Untilallarefree