Pak die telefoon nou niet af

Pak-telefoon-niet-af

Stel… je kind maakt iets rots mee online. Grote kans dat je als ouder denkt: ‘Ah, telefoon weg! Probleem opgelost!’ Klinkt best logisch toch? Maar hé, newsflash: zo werkt het niet. Voor je kind is juist deze reactie dé reden dat ze een negatieve online ervaring liever niet tegen hun ouders vertellen.

🤔 Waarom niet die telefoon afpakken?

 🙅‍♂️ Reden 1: Vertrouwen
Oké, denk even mee: je kind vertelt eerlijk dat het iets rots heeft meegemaakt online. Vertelt dit eerlijk tegen je. En jij zegt: ‘Oh, dank je wel voor het delen, nu mag je een week niet meer online!’ Ja, dat is natuurlijk de perfecte manier om je kind voortaan NOOIT meer iets te laten vertellen. Vertrouwen kapot, openheid weg.

🤦‍♀️ Besef: het is hun sociale leven!
Tieners leven op hun telefoon. Ze appen, Snappen en TikTokken. Het is hún lifeline met de mensen die ze het beste begrijpen, hun vrienden. Het ergste wat je hen kunt aandoen is die telefoon afpakken. Laat ze hun sociale steun houden, juist nu ze het zo hard nodig hebben.

🧠 Leermoment
In plaats van die telefoon afpakken en ze het idee geven dat jij je tiener straft voor hun eerlijkheid, is het beter om ze te… begeleiden. Want je krijgt  een gratis leermoment op een presenteerblaadje aangeboden om ze om te leren gaan met online onheil. Blok, mute, report en help hen manieren te vinden om met moeilijke online situaties om te gaan.