De 5 fases van
online grooming
Met de avondlockdown verplaatst het offline leven van tieners zich steeds meer naar de online wereld. Daarin is het voor veel tieners normaal om met (on)bekenden te praten. Hoewel niet alle vreemden een risico vormen, zijn er wel degelijk groomers actief die kinderen benaderen met één doel: seksueel misbruik. Paniek is nergens voor nodig, alertheid van opvoeders wel. Daarom heeft Online Opgroeien materiaal ontwikkeld om de vijf stappen van online grooming te herkennen.
Juist tijdens een lockdown zijn kinderen en tieners online extra kwetsbaar.
Een aantal cijfers
Tijdens de twee periodes van lockdown zag Child Focus in België een stijging van het aantal gevallen van grooming met maar liefst
Positive Reviews
0
%
Daarnaast werden ook meer seksuele misbruikbeelden van kinderen gerapporteerd. Het aantal meldingen steeg met
Cups of Coffee
%
In Nederland steeg tijdens de eerste lockdown het aantal meldingen van slachtoffers van sextortion met:
support issues solved
%
LEES HET ARTIKEL
Bij grooming benadert een volwassene online een minderjarige om diegene seksueel te misbruiken. Dit gebeurt via chatprogramma’s zoals Omegle, social media of spelletjes met een chatfunctie, zoals Fortnite.
In dit artikel leg ik wat grooming is en hoe dit in zijn werk gaat.
In dit artikel leg ik wat grooming is en hoe dit in zijn werk gaat.
'Kinderen zijn tijdens een lockdown meer online. Daardoor worden ze ook meer blootgesteld aan de risico's van het internet en sociale media.'
lEENARD kANSELAAR - jEUGD & mEDIACOACH EN EIGENAAR VAN ONLINE OPGROEIEN
DOWNLOAD DE POSTER
Het is belangrijk dat jongeren weten bij welke signaleren er een alarmbel moet gaan rinkelen. Daarom heeft Online Opgroeien een gratis poster ter beschikking gesteld waarin we de vijf stappen van online grooming bespreken.
Download de poster, hang hem op in huis, kerk, woongroep of school en ga er over in gesprek. Zo maken we jongeren weerbaar in de omgang met online risico’s.
Download de poster, hang hem op in huis, kerk, woongroep of school en ga er over in gesprek. Zo maken we jongeren weerbaar in de omgang met online risico’s.
'Deze poster zou op elke school moeten hangen!'
Maria Vermeulen - Coördinator Meldpunt Seksueel Misbruik Reformatorische Kerk
Over Online opgroeien
BOEK EEN OUDERAVOND
Jeugd & Media Coach Leenard Kanselaar helpt ouders, scholen, kerken en professionele opvoeders hoe zij kinderen en jongeren wijs met internet, sociale media en gamen om kan laten gaan. Dit doen we onder meer door het organiseren van ouderavonden.