• Home
  • Ouderavond
  • Onleen Schrijft
  • Onleen Deelt
  • Contact
Gamen-Spel-Schijf-van-5
2 november 2021 door Leenard

Met de ‘Spel schijf van 5’ blijft gamen en schermtijd in de juiste balans

Schermtijd: het is de #1 ontspanning voor heel veel tieners. En de #1 opvoedkwestie voor heel veel ouders. Hoe lang je kind achter een scherm mag is vandaag de dag de meest gestelde opvoedvraag. Balans is in ieder geval het toverwoord. De Spel Schijf van 5, ontwikkeld door Koen Schobbers van Parents of Play kan je hierbij helpen.

Positieve en negatieve effecten van schermtijd

Zolang er een gezonde balans is op het gebied van gamen en schermtijd kan dit positieve effecten hebben en bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van je tiener. Schermtijd zorgt voor ontspanning en kan de sociale vaardigheden stimuleren of taal- en rekenvaardigheden verbeteren. Helaas zijn veel tieners in onbalans, waardoor negatieve effecten tot uiting komen. Hierbij kun je denken aan gameverslaving, eenzaamheid of onvoldoende bewegen.

Wat is de Spel Schijf van 5?

Alleen bij een gezonde balans is er sprake van positieve effecten. Dan is het belangrijk om te weten welke factoren belangrijk zijn om op te letten. Een mooi tool hiervoor is de spel Schijf van Vijf die is ontworpen door Koen Schobbers van Parents of Play. Het is een model om opvoeders te helpen je kind in een goede balans te krijgen of te houden en het geeft inzicht in wat balans precies is. Want wat zijn nu de belangrijkste elementen waar je op moet letten?

De spel Schijf van 5 bestaat uit de volgende elementen:

Slaap: Zorg voor genoeg slaap, minimaal 8 uur per nacht.
Studie: Als je thuis komt, maak je eerst je huiswerk af.
Sport: Beweeg voldoende, zodat je fit blijft.
Sociaal:
Spreek niet alleen online, maar ook offline met je vrienden af.
Spel/Scherm:
Geniet van de mogelijkheden die games en schermen bieden.

De spel Schijf van 5 zorgt voor een gezonde balans

Dit zijn de basisfactoren waar je op moet letten bij gamen en schermtijd. De genoemde S-en moeten in een gezonde balans zijn. De S van Spel of Schermtijd mag geen negatieve invloed hebben op de tijd die je tiener slaapt. Het mag er ook niet voor zorgen dat schoolprestaties minder worden of je kind trainingen gaat overslaan om te kunnen gamen. Als Spel wel een negatieve impact heeft op andere S-en dan is het belangrijk om gesprekken aan te gaan, goede afspraken te maken en deze consequent te handhaven om weer in balans te komen.

Kijk naar het totaalplaatje

Misschien denk je wel eens dat je kind ontzettend veel gamet of tijd achter een scherm doorbrengt. Maar heb je nog nooit gekeken naar dit totaalplaatje. Het kan zo zijn dat de school- en sportprestaties van je kind goed zijn, regelmatig zijn vrienden offline spreekt, voldoende slaapt én gamet. Dan is er misschien niet zoveel aan de hand. Je kind is in een gezonde balans.

Scherm(s)t(r)ijd is een dynamisch proces

Dat wil niet zeggen dat regels, afspraken en een bepaalde structuur aanhouden onbelangrijk is. Natuurlijk zijn ze belangrijk! Je wilt je kind wel in een gezonde balans houden om te voorkomen dat gamen en schermtijd negatieve impact gaat krijgen op de slaap, sport- en schoolprestaties. Als opvoeder heb je de taak om deze balans steeds weer in de gaten te houden en je kind bij te sturen wanneer dat nodig is. Deze scherm(s)t(r)ijd is dynamische proces noemen we (media)opvoeding.

Spel-Schijf-van-5
Spreekt dit verhaal u aan? Like dan de pagina van Onlineopgroeien.nl en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van je kinderen en hoe je daar als opvoeder goed mee om kunt gaan.
Vorige artikelSquid Game: bloederige Netflix-serie die door veel kinderen wordt gezienEen still uit Squid GameVolgende artikel Tijdens een lockdown zijn kinderen online extra kwetsbaaronline-grooming-5-fases

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over dit blog

Online Opgroeien heeft een missie: inzicht en begrip geven over de online wereld waarin onze kinderen opgroeien en handvatten bieden om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Meest recente berichten

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022

Categorieën

  • #Gespreksstof
  • O ja; terug in de tijd
  • Onleen
  • Online leefwereld
  • Online onheil
  • Online opvoeden
  • Opinie

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Tags

Fortnite grooming have i been pwned Leenard Kanselaar mediaopvoeding meekijken Netflix Omegle phising porno privacy Sexting tiktok WhatsAppgroepen

Dit is Onleen

Online Opgroeien heeft een missie: een inkijkje geven in de online wereld waarin onze tieners opgroeien en handvatten geven om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Contactinformatie

Meerkoetmeen 73
3844 XN, Harderwijk
(06) 23 15 29 60
info@onlineopgroeien.nlwww.onlineopgroeien.nl
KVK: 76961265

Recente blogs

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022
Rife Wordpress Theme. Proudly built by Apollo13