Ga op Netflix naar de top 10 meest populaire series van dit moment en hij prijkt op 1: de extreem gewelddadige Koreaanse serie Squid Game. De serie is momenteel razend populair onder tieners. Waar gaat Squid Game over? Wat doen deze gewelddadige beelden met je kind? Hoe kun je hier in je gezin mee omgaan? Online Opgroeien praat je bij en heeft het voor je uitgezocht.
In Squid Game volgen we 456 mensen met schulden die deelnemen aan een spel dat door een klein groepje rijken ter amusement wordt georganiseerd. Deelnemers worden opgesloten in een gigantische bunker, moeten om in leven te blijven kinderspelletjes spelen en de winnaar krijgt een enorm geldbedrag van 30 miljoen euro.
Dodelijke kinderspelletjes
Dat klinkt onschuldig, maar niets is minder waar. In Squid Game worden onschuldige (kinder)spelletjes, zoals pimpampetten, knikkeren, touwtrekken of Annemaria Koekoek omgetoverd tot dodelijke opdrachten. Wie verliest of zich niet aan de regels houdt wordt op brute wijze vermoord. Alleen al in de eerste aflevering wordt er tijdens het spelen van de Koreaanse versie van ‘Annemaria Koekoek’ een flink aantal deelnemers meedogenloos neergeschoten.
Intens bloederig
Je ziet het meteen wanneer je de trailer bekijkt: dit is geen kinderserie. Niet voor niets geeft Kijkwijzer het advies 16+. Het geweld is bruut en wordt zeer expliciet in beeld gebracht. Op een bloedspatje meer of minder wordt niet gekeken. Gesneuvelden worden afgevoerd in doodskisten en vervolgens gecremeerd. Bij sommige slachtoffers worden vitale organen verwijderd.
Kinderen zien schokkende fragmenten
Steeds jonger komen kinderen in aanraking met de serie of fragmenten hiervan. Zelfs kinderen uit groep 4! Vanuit nieuwsgierigheid omdat vriendjes erover praten, via Netflix, memes in WhatsApp-groepen of videos op sociale media. Zo worden op TikTok de kinderspelletjes massaal nagespeeld. Ook zijn er inmiddels diverse Roblox-games ontwikkeld die gebaseerd zijn op Squid Game. Deze games worden volop gespeeld door populaire YouTubers. Het is duidelijk: Squid Game is overal. Ook al heb je als ouders een leeftijdsfilter op Netflix ingesteld, via TikTok en YouTube komen de beelden toch bij je kind terecht.
