• Home
  • Ouderavond
  • Onleen Schrijft
  • Onleen Deelt
  • Contact
Een still uit Squid Game
12 oktober 2021 door Leenard

Squid Game: bloederige Netflix-serie die door veel kinderen wordt gezien

Ga op Netflix naar de top 10 meest populaire series van dit moment en hij prijkt op 1: de extreem gewelddadige Koreaanse serie Squid Game. De serie is momenteel razend populair onder tieners. Waar gaat Squid Game over? Wat doen deze gewelddadige beelden met je kind? Hoe kun je hier in je gezin mee omgaan? Online Opgroeien praat je bij en heeft het voor je uitgezocht.

In Squid Game volgen we 456 mensen met schulden die deelnemen aan een spel dat door een klein groepje rijken ter amusement wordt georganiseerd. Deelnemers worden opgesloten in een gigantische bunker, moeten om in leven te blijven kinderspelletjes spelen en de winnaar krijgt een enorm geldbedrag van 30 miljoen euro.

Dodelijke kinderspelletjes

Dat klinkt onschuldig, maar niets is minder waar. In Squid Game worden onschuldige (kinder)spelletjes, zoals pimpampetten, knikkeren, touwtrekken of Annemaria Koekoek omgetoverd tot dodelijke opdrachten. Wie verliest of zich niet aan de regels houdt wordt op brute wijze vermoord. Alleen al in de eerste aflevering wordt er tijdens het spelen van de Koreaanse versie van ‘Annemaria Koekoek’ een flink aantal deelnemers meedogenloos neergeschoten.

Intens bloederig

Je ziet het meteen wanneer je de trailer bekijkt: dit is geen kinderserie. Niet voor niets geeft Kijkwijzer het advies 16+. Het geweld is bruut en wordt zeer expliciet in beeld gebracht. Op een bloedspatje meer of minder wordt niet gekeken. Gesneuvelden worden afgevoerd in doodskisten en vervolgens gecremeerd. Bij sommige slachtoffers worden vitale organen verwijderd.

Kinderen zien schokkende fragmenten

Steeds jonger komen kinderen in aanraking met de serie of fragmenten hiervan. Zelfs kinderen uit groep 4! Vanuit nieuwsgierigheid omdat vriendjes erover praten, via Netflix, memes in WhatsApp-groepen of videos op sociale media. Zo worden op TikTok de kinderspelletjes massaal nagespeeld. Ook zijn er inmiddels diverse Roblox-games ontwikkeld die gebaseerd zijn op Squid Game. Deze games worden volop gespeeld door populaire YouTubers. Het is duidelijk: Squid Game is overal. Ook al heb je als ouders een leeftijdsfilter op Netflix ingesteld, via TikTok en YouTube komen de beelden toch bij je kind terecht.

'Ook al heb je als ouders een leeftijdsfilter op Netflix ingesteld, via TikTok en YouTube komen de beelden toch bij je kind terecht.'
Leenard_Kanselaar_Online_Opgroeien
Leenard Kanselaar Expertcoach Mediaopvoeding
Een still uit de Netflix-serie Squid Game.

eEN ongevraagd opvoedadvies

Afgelopen week heb ik beroepsmatig delen van de serie bekeken. En eerlijk, als basisschoolkinderen en tieners onder de 16 dit kijken dan is dat, mijns inziens, echt niet oké. Zeker jonge tieners kunnen last krijgen van de expliciete gewelddadige beelden. Wat ze zien ervaren ze als echt en daardoor worden ze bang dat het hen ook kan overkomen. Zo kan de serie zorgen voor angst en nachtmerries. Het is belangrijk om je kind gerust te stellen en uit te leggen dat de beelden niet echt zijn en dat de kans klein is dat je kind zoiets overkomt.

Hoe ga je om met Squid game? 3 tips

Het is onmogelijk om als opvoeder op de hoogte te zijn van alle nieuwe trends, ontwikkelingen en series. Elke week is er weer iets nieuws wat ‘in’ is. Op welke manier kun je omgaan met de serie Squid Game en betrokken zijn bij het online leven van je kind? Graag deel ik 3 tips:
1. Ga met elkaar in gesprek over de serie
Je kunt de serie natuurlijk verbieden, maar dat is ook ingewikkeld. Kinderen komen er op verschillende manieren toch mee in aanraking. Blijf vooral in gesprek en leg uit waarom je niet wilt dat ze de serie kijken. Omdat het te gewelddadig is, je er angstig van wordt of omdat moord en doodslag moeilijk te rijmen valt met de Tien Geboden. Doe dit niet eenmalig, maar blijf in gesprek.
2. Weet wat je kind online doet, ziet en meemaakt
Begin ver voor de puberteit al met mediaopvoeding. En dan niet alleen over schermtijden, maar vooral over wat kinderen online doen, zien en meemaken. Stel vragen over series die ze kijken op Netflix, games die ze spelen en apps die ze gebruiken. Doe dit júist als alles goed gaat. Zo wennen ze aan jouw interesse, waardoor het makkelijker is om je in vertrouwen te nemen als het online misgaat.
3. Reageer rustig en liefdevol
Tieners durven bij een online probleem niet naar ouders toe te gaan uit vrees voor een heftige reactie. Ze zijn bang dat hun smartphone wordt afgepakt of dat het verboden wordt om online te gaan. Deze maatregel is ingrijpend, aangezien hun off-en online leven sterk met elkaar verweven is. Bovendien werkt deze maatregel averechts. Door als ouder heftig te reageren zullen kinderen niet meer naar je toe komen als ze iets vervelends online meemaken. Het is belangrijk dat tieners fouten mogen maken om daar uiteindelijk van te kunnen leren.  Reageer daarom rustig en liefdevol en vertel je kind dat het altijd bij jou terecht kan. Hiermee voorkom je dat je kind zich stil houdt uit angst om zijn telefoon kwijt te raken. Spreekt dit verhaal u aan? Like dan de pagina van Onlineopgroeien.nl en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van je kinderen en hoe je daar als opvoeder goed mee om kunt gaan.
Vorige artikelMet Family Pairing van TikTok gaat je kind veilig onlineFamily-Pairing-van-TikTokVolgende artikel Met de 'Spel schijf van 5' blijft gamen en schermtijd in de juiste balansGamen-Spel-Schijf-van-5

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over dit blog

Online Opgroeien heeft een missie: inzicht en begrip geven over de online wereld waarin onze kinderen opgroeien en handvatten bieden om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Meest recente berichten

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022

Categorieën

  • #Gespreksstof
  • O ja; terug in de tijd
  • Onleen
  • Online leefwereld
  • Online onheil
  • Online opvoeden
  • Opinie

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Tags

Fortnite grooming have i been pwned Leenard Kanselaar mediaopvoeding meekijken Netflix Omegle phising porno privacy Sexting tiktok WhatsAppgroepen

Dit is Onleen

Online Opgroeien heeft een missie: een inkijkje geven in de online wereld waarin onze tieners opgroeien en handvatten geven om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Contactinformatie

Meerkoetmeen 73
3844 XN, Harderwijk
(06) 23 15 29 60
info@onlineopgroeien.nlwww.onlineopgroeien.nl
KVK: 76961265

Recente blogs

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022
Rife Wordpress Theme. Proudly built by Apollo13