• Home
  • Ouderavond
  • Onleen Schrijft
  • Onleen Deelt
  • Contact
5-fases-online-grooming
30 juni 2021 door Leenard

Dit zijn de vijf fases van grooming

Voor je kind is het heel normaal om online met onbekenden te praten. En gelukkig vormen lang niet alle vreemden een risico voor je kind. Maar er zijn wel degelijk mensen actief die kinderen online benaderen met uiteindelijk één doel: seksueel misbruik. Dit proces heet grooming. In deze blog leggen we uit wat grooming is en vertellen we aan de hand van de vijf fases van grooming hoe een groomer te werk gaat.

Wat is grooming?

Een groomer benadert een minderjarige via sociale media kanalen zoals TikTok, Instagram en Snapchat. Maar ook in games met een chatfunctie, zoals MovieStar Planet of Fortnite. Wanneer het eerste contact is gelegd probeert de groomer een band op te bouwen en het vertrouwen te winnen van het slachtoffer. Ze geven het slachtoffer het gevoel dat ze bijzonder is. Daarna begint het inpalmen, misleiden en manipuleren. De groomer gaat steeds een stapje verder om uiteindelijk tot zijn doel te komen. Het verkrijgen van naaktfoto’s, het verrichten van seksuele handelingen via de webcam of in sommige gevallen in echt afspreken.

#CheckBeforeYouChat

Zoals we zien gaat een groomer niet meteen op zijn doel af. Hij gaat stapsgewijs te werk. Vaak merken slachtoffers de ‘rode vlaggen’ niet op totdat het te laat is. Daarom is @amberalertNederland onlangs gestart met de campagne #CheckBeforeYouChat. Hiermee willen ze tieners met behulp van een dance challenge op TikTok bewust maken van het feit dat online niet alles is wat het lijkt en dat ze moeten uitkijken met wie ze contact leggen op sociale media, of in games.

De vijf fases van grooming

De vijf fases van grooming zijn te vinden op checkbeforeyouchat.com. Ik heb deze fases in het Nederlands uitgewerkt en een poster ontwikkelt om thuis of in de klas op te kunnen hangen en te bespreken.

1. Vriendschap

Groomers sluiten online vriendschap met je en proberen je te leren kennen door interesse in je te tonen en vragen te stellen over je persoonlijke leven. Het doel is om vertrouwen op te bouwen door een luisterend oor te zijn.

2. Relatie

Door veel met je te praten en je te overladen met complimenten, proberen groomers het contact naar een hoger niveau te tillen: van vriendschap naar een (romantische) relatie.

3. Risico’s inschatten

Groomers zullen vragen stellen als ‘Zijn je ouders in de buurt?’ of ‘Worden deze gesprekken nagelezen?’. Deze vragen zijn niet toevallig. Groomers proberen er achter te komen of ze betrapt kunnen worden.

4. Isolatie

Groomers kunnen je vragen om niemand over je relatie te vertellen. Want het is ‘jullie geheim’. Ze zullen negatief over je familie en vrienden praten. Zo proberen ze je te isoleren en je van je familie en vrienden los te koppelen.

5. Sekspraat

Gesprekken met groomers worden seksueler. Dat begint subtiel, zoals een compliment over je lichaam en dingen zeggen als ‘je bent sexy’. Het kan uitmonden in het vragen om naaktfoto’s, intieme video’s of een echte ontmoeting.

Spreekt dit verhaal u aan? Like dan de pagina van Onlineopgroeien.nl en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van uw kinderen en hoe u daar als opvoeder goed mee om kunt gaan.

Vorige artikelMSN herinneringen. Tijd voor een portie nostalgie.MSN herinneringen-1Volgende artikel Met Family Pairing van TikTok gaat je kind veilig onlineFamily-Pairing-van-TikTok

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over dit blog

Online Opgroeien heeft een missie: inzicht en begrip geven over de online wereld waarin onze kinderen opgroeien en handvatten bieden om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Meest recente berichten

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022

Categorieën

  • #Gespreksstof
  • O ja; terug in de tijd
  • Onleen
  • Online leefwereld
  • Online onheil
  • Online opvoeden
  • Opinie

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Tags

Fortnite grooming have i been pwned Leenard Kanselaar mediaopvoeding meekijken Netflix Omegle phising porno privacy Sexting tiktok WhatsAppgroepen

Dit is Onleen

Online Opgroeien heeft een missie: een inkijkje geven in de online wereld waarin onze tieners opgroeien en handvatten geven om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Contactinformatie

Meerkoetmeen 73
3844 XN, Harderwijk
(06) 23 15 29 60
info@onlineopgroeien.nlwww.onlineopgroeien.nl
KVK: 76961265

Recente blogs

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022
Rife Wordpress Theme. Proudly built by Apollo13