• Home
  • Ouderavond
  • Onleen Schrijft
  • Onleen Deelt
  • Contact
Praten-over-sexting
24 mei 2022 door Leenard

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind

Het merendeel van de christelijke ouders praat niet met hun kinderen over sexting, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad. Zo geeft 80% van de jongeren aan geen voorlichting te hebben gekregen over het online versturen en ontvangen van seksueel getinte beelden en berichten. ‘Terwijl praten over sexting hard nodig is, want jongeren ontvangen op steeds jongere leeftijd dickpics,’ zegt Leenard Kanselaar.  

Leenard is Jeugd & Mediacoach en spreekt op ouderavonden over alles wat te maken heeft met online opgroeien en opvoeden. Daarnaast staat hij regelmatig voor de klas met vormingslessen over (online) seksualiteit. ‘Wanneer ik de vraag stel wie ooit een naaktfoto kreeg, gaat in de meeste klassen 60% van de handen de lucht in.’

“Wanneer ik de vraag stel wie ooit een naaktfoto kreeg, gaat in de meeste klassen 60% van de handen de lucht in.”

Leenard Kanselaar, Jeugd & Media Coach Tweet

PRATEN OVER SEXTING. 9 TIPS EN INZICHTEN

’t Is dus de moeite waard om te praten over sexting met je tiener. En voor het geval je denkt, ‘dan breng ik ze op slechte ideeën’, niets is minder waar. Wist je dat goed geïnformeerde jongeren op latere leeftijd aan seks beginnen, minder vatbaar zijn voor sociale druk en seksueel risicogedrag, zoals sexting, dan leeftijdsgenoten bij wie er thuis een taboe op rust?

Alleen… hoe start je zo’n gesprek? Want ja, een beetje onwennig en gênant blijft praten over seks natuurlijk wel. Met deze 9 tips en inzichten kom je een heel eind. 

1. Kies de juiste setting 

Seks is niet een thema om tegenover elkaar te bespreken aan de ontbijttafel. Beter doe je dit wanneer je aan de afwas staat, in de auto zit of de hond uitlaat. Dat praat een stuk makkelijker omdat je elkaar dan niet in de ogen hoeft te kijken.

2. Val niet zomaar met de deur in huis

Maak gebruik van alledaagse gebeurtenissen. Zoals een krantenartikel, scene uit een serie of film, nieuwsitem of voorval op school. Vraag op zo’n moment terloops aan je tiener of ze iemand kennen die dat al heeft meegemaakt. Het is altijd een goed idee om niet meteen naar hun eigen ervaringen te vragen, maar een omwegje te maken langs hun leeftijdsgenoten.

3. Probeer niet te preken

Tieners zijn allergisch voor zinnen als “je moet …” en “je mag niet …”. Hen iets verbieden is een effectieve strategie om jezelf buitenspel te zetten in een gesprek over sexting.

4. Neem de houding aan van een boomer

Wat wel werkt is de houding aannemen van de ‘ouderwetse boomer die niets weet’. Dit kun je doen door vragen te stellen als: ‘Sexting, wat is dat eigenlijk?’, ‘Wat doe jij wanneer je wordt gevraagd om een naaktfoto?’ ‘Wanneer maak je zo’n foto wel of niet?’ Met deze methode moet je kind zelf nadenken en antwoord geven. De antwoorden onthoudt het tienerbrein veel beter dan wanneer jij ’t allemaal uitlegt.

5. Bespreek ‘wat als’-situaties

De online wereld gaat razendsnel. Soms moeten tieners in een paar seconden reageren op situaties die langdurige gevolgen kunnen hebben. Bereid kinderen hierop voor. Bespreek potentieel gevaarlijke situaties en bekijk samen hoe je daar het beste op kan reageren. 

6. Maak tieners bewust van hun eigen verantwoordelijkheid

Sexting stopt bij hen. Maak ze daarom duidelijk: krijg je een naaktfoto doorgestuurd die niet voor jou is bestemd? Stuur deze dan niet door en verwijder het beeld. Want als jij de foto doorstuurt, maak je de situatie alleen nog maar erger. Wijs je kind erop dat het doorsturen en verspreiden van andermans foto’s strafbaar is. 

7. Benoem de do’s en dont’s 

Hoewel je misschien niet wilt dat tieners aan sexting doen, is het aan volwassenen wel de taak om uit te leggen hoe ze risico’s kunnen beperken. Geef ze de volgende tips mee:

  • Stuur nooit zomaar een sexy foto, doe dit alleen met wederzijdse toestemming.
  • Zet jezelf of je omgeving niet herkenbaar op de foto.
  • Laat je niet overhalen of dwingen.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken.
  • Doe het alleen met iemand die je in het échte leven hebt gezien en waar je een gelijkwaardige relatie mee hebt. 

8. Vertel je tiener dat ze altijd (maar ook écht altijd) bij je terecht kunnen 

Herhaal dit regelmatig. Want het is belangrijk dat tieners jou zien als iemand bij wie ze terecht kunnen wanneer ze in moeilijkheden komen door keuzes die ze online hebben gemaakt.

9. Wordt een sexy foto van je tiener gedeeld? Denk dan na over jouw reactie

Ze worden op dat moment al genoeg geconfronteerd met schaamte en afwijzing. Je tiener is slachtoffer en de persoon die de foto heeft doorgestuurd heeft een fout gemaakt. Wordt niet boos en wees genadig. Juist nu heeft je tiener jouw steun keihard nodig.

Spreekt dit verhaal je aan en wil je meer tips en inzichten over alles wat te maken heeft met online opvoeden en opgroeien? Like dan de pagina van Online Opgroeien of kijk naar de mogelijkheden voor een ouderavond op jouw school, organisatie of kerk. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Vorige artikelVia TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.TikTok-oorlog-jongeren

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over dit blog

Online Opgroeien heeft een missie: inzicht en begrip geven over de online wereld waarin onze kinderen opgroeien en handvatten bieden om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Meest recente berichten

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022

Categorieën

  • #Gespreksstof
  • O ja; terug in de tijd
  • Onleen
  • Online leefwereld
  • Online onheil
  • Online opvoeden
  • Opinie

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Tags

Fortnite grooming have i been pwned Leenard Kanselaar mediaopvoeding meekijken Netflix Omegle phising porno privacy Sexting tiktok WhatsAppgroepen

Dit is Onleen

Online Opgroeien heeft een missie: een inkijkje geven in de online wereld waarin onze tieners opgroeien en handvatten geven om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Contactinformatie

Meerkoetmeen 73
3844 XN, Harderwijk
(06) 23 15 29 60
info@onlineopgroeien.nlwww.onlineopgroeien.nl
KVK: 76961265

Recente blogs

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022
Rife Wordpress Theme. Proudly built by Apollo13