Het onder kinderen razend populaire spelletjesplatform Roblox, heeft steeds vaker te kampen met spelletjes die een schokkende seksuele inhoud bevatten. Dit blijkt uit een rapport van de Britse televisiezender BBC. Hoe zit dit en wat kun je doen om je kind hiertegen te beschermen?
Voor het geval u zich afvraagt wat Roblox eigenlijk is, dan is dit even goed om te weten. Roblox is een virtuele wereld waarin je verschillende spelletjes kunt spelen. Je kunt de spellen spelen die anderen hebben gemaakt, maar ook kun je je eigen spelletjes programmeren en spelen. Het platform is gratis, maar natuurlijk zijn er in heel wat games betalende aankopen mogelijk. Roblox is vooral populair onder kinderen in de basisschoolleeftijd.
Seksuele inhoud op Roblox. WAT IS HET PROBLEEM?
De laatste tijd komen er steeds meer verhalen naar boven van kinderen die spelletjes met seksuele inhoud op Roblox tegenkomen. Wie er naar op zoek gaat, kan al snel in online ruimtes terecht komen waar avatars (personages) van gebruikers onder meer virtueel seks met elkaar hebben. Dit blijkt uit onderzoek van BBC. Roblox zelf bevestigt dit probleem in een persbericht. “We weten dat er een zeer kleine groep gebruikers is die opzettelijk de regels probeert te overtreden,” vertelt een woordvoerder. Roblox probeert deze spellen offline te halen, zowel handmatig als geautomatiseerd.
MAAK HET NIET GROTER DAN HET IS
Belangrijk bij het nieuws over spelletjes met seksuele inhoud op Roblox is de kanttekening dat het niet is vast te stellen hoe groot dit probleem is en hoeveel kinderen hiermee in aanraking zijn gekomen. Je moet er écht actief naar op zoek gaan om dit soort spellen tegen te komen. “Maak het gevaar daarom ook niet groter dan het is,” zegt expertcoach mediaopvoeding Leenard Kanselaar. “Besef dat kinderen in dit soort spelletjes altijd ongepaste inhoud kunnen tegenkomen. Net zoals ze verzeild kunnen raken in chatgesprekken waarin ze mensen ontmoeten met verkeerde bedoelingen. Daarom is het goed om altijd alert te zijn, zeker bij jonge kinderen.”
"Maak dit gevaar niet groter dan het is. Je kind loopt altijd een risico om in dit soort spelletjes ongepaste inhoud tegen te komen. Net zoals ze verzeild kunnen raken in chatgesprekken waarin ze mensen ontmoeten met verkeerde bedoelingen. Daarom is het goed om altijd alert te zijn, zeker bij jonge kinderen."
WAT KUN JE ALS OPVOEDER DOEN?
Voorkomen dat kinderen online met dit soort vervelende dingen in aanraking komen kun je niet. Deze wetenschap kan er misschien voor zorgen dat je als opvoeder spelletjes als Roblox het liefst wil verbieden. Een logische gedachte, maar geen goede oplossing. “Dan gaan kinderen stiekem Robloxen en komen ze zeker niet naar je toe wanneer ze daar iets vervelends meemaken”, zegt Kanselaar. Je kind begeleiden is volgens hem veel beter dan verbieden. “Maak bijvoorbeeld samen een account aan. Kijk regelmatig even over de schouder van je kind mee en nog beter: speel mee! Zo krijg je een goede indruk van het spel wat je kind speelt. Vraag tot slot regelmatig wat ze online doen, welke spelletjes ze spelen en met wie ze online contact hebben.”
Tot slot kun je op Roblox je privacy instellingen aanpassen en heeft dit platform de beschikking over instellingen voor ouderlijk toezicht. Hiermee kun je online een veilige omgeving voor je kind creëren. “Je kunt instellen dat je alleen spelletjes kunt spelen die geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd. Ook kun je de chatfunctie uitschakelen of beperken waardoor je alleen berichten kunt krijgen van vrienden die je volgt.”

De instellingen voor ouderlijk toezicht zijn voor alle duidelijkheid geen waterdicht systeem. “Kinderen kunnen altijd met ongepaste content in aanraking komen. Het is belangrijk dat ze daar op een goede manier mee leren omgaan. Deze instellingen mogen nooit het gesprek met je kind vervangen”, zegt Kanselaar. “En als kind naar je toe komt en vertelt iets vervelends te hebben meegemaakt, blijf dan rustig. Veel kinderen vinden het lastig om met een online probleem aan te kloppen bij hun ouders, omdat ze bang zijn dat ze hun telefoon moeten inleveren of niet meer op Roblox mogen. Dit heeft niet veel zin en werkt zelfs averechts. Ze stappen dan in de toekomst misschien minder snel naar jou toe. Vertel dat je blij bent dat ze naar je toekomen en kijk hoe je het samen kunt oplossen.”
Spreekt dit verhaal u aan? Like dan de pagina van Online Opgroeien en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van je kinderen en hoe je daar als opvoeder goed mee om kunt gaan. Of kijk naar de mogelijkheden voor een ouderavond.