• Home
  • Ouderavond
  • Onleen Schrijft
  • Onleen Deelt
  • Contact
25 januari 2022 door Leenard

Na The Voice-schandaal: Stop met draaien van rapmuziek die vrouwen wegzet als hoer

Afgelopen week is de beerput rondom The Voice opengegaan. We hebben de meest ontluisterende verhalen van vrouwen gehoord. Iedereen heeft zijn zegje gedaan. En nu? Hoe nu verder? Het is heel makkelijk om te roepen dat we ‘jongens beter moeten opvoeden’. Eens, maar wat betekent dat dan? Hoe ziet dat er concreet uit? Ik kom er (nog) niet helemaal uit. Jullie? In alle wirwar van gedachten, geef ik vandaag in ieder geval één voorzet.

Ik luister regelmatig samen met tieners naar hun favoriete muziek. Maar wat ik hoor doet mijn oren meestal klapperen. Vaak wordt gedachteloos meegeblèrd met vrouwonvriendelijke teksten van onder meer Broederliefde, Lil Kleine of Boef. Om niet abstract te blijven; even wat teksten die uit de AirPods van je tieners komen. Het gaat over ‘pomp ‘m erin bij die bits.’ Of wat dacht u van: ‘kleed je uit, raak me aan, kom springen in m’n douche. Doe als thuis, veel geluid, laat me springen in je poes.’ En tot slot: ‘als je me schreeuwt, stoot ik hard, loop je mank.’ En zo kan ik eindeloos doorgaan. Je kunt iemand fysiek aanranden… maar ook verbaal. En ik wil niet dat de jongens waar ik dagelijks mee werk gaan denken dat je zo mag praten tegen een vrouw. Laat staan dat ze het in de praktijk gaan brengen.

Het is hoog tijd dat muziekstations stoppen met plaatjes waarin het normaal is om vrouwen weg te zetten als bitchen, hoeren en sletten die je zogenaamd ‘vol kunt pompen’. Populaire rappers als Boef, Ronnie Flex of Lil Kleine vinden het misschien heel ‘stoer’ om vrouwen zo te noemen, maar hoe leg je tieners uit dat ze deze woorden nooit mogen overnemen? Reageer daarom meteen als je jongens denigrerend hoort praten over meisjes en vrouwen. Want een meisje is nooit een hoer. Haar toch zo noemen is zeker niet stoer.

Wat je ook van rapmuziek vindt, onschuldig zijn de teksten niet. Het is makkelijk om Ali B. en Marco Borsato in de ban doen, maar laten we ook kappen met het verheerlijken en draaien van muziek waarin zo plat en banaal wordt gerapt over vrouwen, seks en grensoverschrijdend gedrag. Muziek die een cultuur in stand houdt waarin het normaal is voor jongens om zonder toestemming aan de kont van een vrouw te zitten en die de indruk wekt dat vrouwen dat ook nog leuk en normaal vinden.

Het zal ‘educate your sons’ voor menig opvoeder een stuk makkelijker maken.

Spreekt dit verhaal u aan? Like dan de pagina van Online Opgroeien en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van je kinderen en hoe je daar als opvoeder goed mee om kunt gaan. Of kijk naar de mogelijkheden voor een ouderavond. 

Vorige artikelDe TikTok vuurwerk challenge: tientallen kinderen gewondTikTok-vuurwerk-challengeVolgende artikel Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?Seksuele-inhoud-Roblox

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over dit blog

Online Opgroeien heeft een missie: inzicht en begrip geven over de online wereld waarin onze kinderen opgroeien en handvatten bieden om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Meest recente berichten

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022

Categorieën

  • #Gespreksstof
  • O ja; terug in de tijd
  • Onleen
  • Online leefwereld
  • Online onheil
  • Online opvoeden
  • Opinie

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Tags

Fortnite grooming have i been pwned Leenard Kanselaar mediaopvoeding meekijken Netflix Omegle phising porno privacy Sexting tiktok WhatsAppgroepen

Dit is Onleen

Online Opgroeien heeft een missie: een inkijkje geven in de online wereld waarin onze tieners opgroeien en handvatten geven om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Contactinformatie

Meerkoetmeen 73
3844 XN, Harderwijk
(06) 23 15 29 60
info@onlineopgroeien.nlwww.onlineopgroeien.nl
KVK: 76961265

Recente blogs

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022
Rife Wordpress Theme. Proudly built by Apollo13