• Home
  • Ouderavond
  • Onleen Schrijft
  • Onleen Deelt
  • Contact
TikTok-vuurwerk-challenge
20 december 2021 door Leenard

De TikTok vuurwerk challenge: tientallen kinderen gewond

TikTok staat al jaren bekend om zijn grappige challenges. Maar niet elke challenge is even onschuldig. De TikTok vuurwerk challenge is momenteel razend populair onder jonge tieners, maar heeft al de nodige slachtoffers gemaakt. “Het is helemaal hot om op een grondbloem te stampen”, zegt Jeugd & Media coach Leenard Kanselaar.

Landelijk zouden er onder invloed van filmpjes al meer dan tien kinderen gewond zijn geraakt. Tenminste vier jonge slachtoffers werden opgenomen in het Brandwondencentrum Beverwijk. De meeste slachtoffers zijn tussen de 10 en 17 jaar oud.

TikTok vuurwerk challenge: stampen op vuurwerk

In filmpjes die viral gaan op TikTok, stampen kinderen op brandend siervuurwerk dat het hele jaar mag worden afgestoken, het zogenoemde kindervuurwerk. “Het is helemaal hot om op een grondbloem of sterretjesfontein te stampen”, aldus Jeugd & Media coach Leenard Kanselaar. Dit zorgt ervoor dat het kruit in één keer ontploft. Het resultaat? Een flinke knal en veel enthousiaste kreten bij de filmers.

Natuurlijk kan deze challenge flink mis gaan. Hoewel de verwondingen niet levensbedreigend zijn, kunnen kinderen al snel derdegraads verbranding oplopen, aan de onderkant van hun voet. “Vlammen maken heel snel diepe brandwonden. Probleem is vaak ook dat als het vuur in contact komt met kleding of schoenen, het niet zomaar uitgaat”, zegt Martin Baartmans van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam tegen het Parool. In veel gevallen moet er worden geopereerd en revalideren kan zomaar een jaar in beslag nemen.

Tekst gaat verder onder de video.

https://www.onlineopgroeien.nl/wp-content/uploads/2021/12/Vuurwerkchallenge.mp4

Extra opletten geblazen dus, de komende twee weken. Nu scholen dicht zitten, kinderen meer op straat zijn en verveling op de loer ligt, is de verleiding groot om deze challenge samen met vriendjes na te doen.

Het tienerbrein: doen gaat vóór denken

Je vraagt je misschien af: waarom doen tieners mee met zo’n TikTok vuurwerk challenge? Denken ze dan niet verder na? Ze snappen toch wel dat dit gevaarlijk is? Ja, en nee. Het is voor tieners heel normaal om anderen na te doen. Vaak zonder stil te staan bij de gevolgen. Dat komt onder meer door het tiener- of puberbrein. “Dit brein is nog volop in ontwikkeling. Hierdoor kunnen tieners risico’s niet goed inschatten en denken ze ook (nog) niet na over mogelijke gevolgen op de lange termijn. Bij het tienerbrein gaat doen altijd voor denken,” aldus Kanselaar. “Ook zijn jongeren natuurlijk erg nieuwsgierig, zoeken ze grenzen op en speelt groepsdruk een belangrijke rol. Je wilt niet de enige zijn die niet meedoet. Een gekke cocktail dus, die ervoor zorgt dat de verleiding soms groot is om een challenge aan te gaan.”

Praten, praten, praten: 3 tips

Gelukkig heb je als ouder invloed op het gedrag van je kind. Door het gesprek aan te gaan. Wil je weten hoe? Deze tips komen vast van pas:

1. Ga niet teveel in op details

Begin het gesprek niet meteen over de gevaarlijkste challenge waar je net over hebt gelezen. Niet elk kind is hiermee bezig en je wilt ze ook niet op ideeën brengen. Om te ontdekken of de TikTok vuurwerk challenge bekend is, kun je vragen: ‘Hé, heb je pas nog een challenge voorbij zien komen op TikTok?’

2. Blijf bij de feiten

Zeg niet zomaar dat je het dom vindt wanneer kinderen zoiets doen. Zo creëer je afstand. Het kan er zelfs voor zorgen dat je kind niet naar je toe durft te komen als het mis gaat. Blijf bij de feiten en leg objectief uit wat de gevaren zijn. Zo kun je bij deze challenge bijvoorbeeld je voet verbranden. Dit zorgt voor derdegraads verbranding. In sommige gevallen is een operatie nodig. Dit kan ervoor zorgen dat je een jaar niet kunt voetballen. Net als Finn.

3. Ga niet preken

De valkuil van menig opvoeder én soms ook jongerenwerker. 😉 Niet preken, maar in gesprek gaan. Door het stellen van open vragen. Zoals: ‘Heb je een keer zo’n filmpje gezien?’, ‘Hebben klasgenoten dit al geprobeerd?’, ‘En jij?’ of: ‘Is het gevaarlijk?’ Door je kinderen zelf het antwoord op deze vragen te laten bedenken, worden ze aan het nadenken gezet. Op deze manier onthoudt je kind de risico’s beter, dan wanneer jij het allemaal uitlegt.

Spreekt dit verhaal u aan? Like dan de pagina van Online Opgroeien en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van je kinderen en hoe je daar als opvoeder goed mee om kunt gaan. Of kijk naar de mogelijkheden voor een ouderavond. 

Vorige artikelTijdens een lockdown zijn kinderen online extra kwetsbaaronline-grooming-5-fasesVolgende artikel Na The Voice-schandaal: Stop met draaien van rapmuziek die vrouwen wegzet als hoer

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over dit blog

Online Opgroeien heeft een missie: inzicht en begrip geven over de online wereld waarin onze kinderen opgroeien en handvatten bieden om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Meest recente berichten

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022

Categorieën

  • #Gespreksstof
  • O ja; terug in de tijd
  • Onleen
  • Online leefwereld
  • Online onheil
  • Online opvoeden
  • Opinie

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Tags

Fortnite grooming have i been pwned Leenard Kanselaar mediaopvoeding meekijken Netflix Omegle phising porno privacy Sexting tiktok WhatsAppgroepen

Dit is Onleen

Online Opgroeien heeft een missie: een inkijkje geven in de online wereld waarin onze tieners opgroeien en handvatten geven om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Contactinformatie

Meerkoetmeen 73
3844 XN, Harderwijk
(06) 23 15 29 60
info@onlineopgroeien.nlwww.onlineopgroeien.nl
KVK: 76961265

Recente blogs

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022
Rife Wordpress Theme. Proudly built by Apollo13