• Home
  • Ouderavond
  • Onleen Schrijft
  • Onleen Deelt
  • Contact
ouders-meegluren-online-goed-bezig
1 mei 2019 door Leenard

Ouders die ‘meegluren’ zijn juist heel goed bezig

Dat ouders op het mobieltje van hun kind kijken ‘meegluren’ (AD 5-2) doet vermoeden dat ze iets verwerpelijks doen. Leenard Kanselaar is het daar niet mee eens. ,,Dat heet gewoon opvoeden.”

Hulde voor ouders anno 2019. Want wat blijkt? Uit het dinsdag online gekomen onderzoek van Safer Internet Centre Nederland blijkt dat ze steeds beter worden in de online opvoeding.

Wat helaas blijft hangen is het idee dat ouders massaal meegluren op de mobiel van hun kind. De kop ‘Ouders gluren massaal op mobiel kind’ (AD.nl 5-2) over ouders die hun tieners online in de gaten houden klinkt lichtelijk zuur. Laten we blij zijn dat de tijd voorbij is dat tieners op internet van alles kunnen uitspoken zonder dat hun ouders doorhebben wat ze doen.

Over hun schouder

Zo blijkt dat ouders wekelijks praten met hun kroost over wat ze online doen. Ze zijn goed op de hoogte van de online gevaren die kinderen lopen en kijken regelmatig over hun schouder mee. Ook checken ze met regelmaat even de telefoon en social media kanalen van hun zoon of dochter.

Gluren ouders stiekem mee? Nee, ze kijken mee en zijn betrokken bij het online leven van hun kind. Dat heet gewoon opvoeden. Waarbij ouders hun kinderen naarmate ze ouder worden steeds minder controleren. Dat is een gezonde ontwikkeling.

Deskundigen zeggen dat ouders niet in de telefoon van hun kind mogen kijken.l want kinderen hebben recht op privacy. Dat is zeker waar. Privacy is verbonden met waarden als vertrouwen en eerlijkheid. Toch is het in de basis niet verkeerd dat ouders controleren. Zolang het middel maar geen doel wordt.

Als controle voortkomt ui wantrouwen of beschermdrang gaat het mis. Jongeren hebben ruimte en vertrouwen nodig om hun eigen leven vorm te geven en te ontdekken wie ze zijn.

Geef ze de basis van vertrouwen, de kans om te falen. Fouten maken en af en toe een verkeerde afslag nemen, ook online, hoort bij opgroeien. daarom is het ook goed om te beseffen dat controleren niet afdoende is om te waken over de online veiligheid van je kind. Een goede balans tussen praten en controleren is van belang. Ga in gesprek met je kinderen over wat ze online doen, wie ze ontmoeten, welke apps en games ze gebruiken en welke toffe filmpjes ze op YouTube tekenkomen. Hoe vaker je met je kinderen praat over hun online mediagebruik, hoe minder risicovol ze zich gedragen.

Heel normaal

Wat hun kinderen online doen, onderzoeken ouders niet stiekem. Ik hoor van veel ouders dat dit altijd in overleg met het kind gebeurt. Als je van jongs af aan praat over het gebruik van smartphones en media, vragen stelt en meekijkt, vinden kinderen dat heel normaal. Het toont dat je je taak als opvoeder serieus neemt en betrokken bent bij wat je kind online meemaakt.

Ten onrechte worden ouders weggezet als stiekeme gluurders. Ze nemen mediaopvoeding heel serieus en mogen ontzettend trots zijn op de resultaten van dit onderzoek.

Vorige artikelSexting als het nieuwe flirtenVolgende artikel Ons aanbod

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over dit blog

Online Opgroeien heeft een missie: inzicht en begrip geven over de online wereld waarin onze kinderen opgroeien en handvatten bieden om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Meest recente berichten

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022

Categorieën

  • #Gespreksstof
  • O ja; terug in de tijd
  • Onleen
  • Online leefwereld
  • Online onheil
  • Online opvoeden
  • Opinie

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Tags

Fortnite grooming have i been pwned Leenard Kanselaar mediaopvoeding meekijken Netflix Omegle phising porno privacy Sexting tiktok WhatsAppgroepen

Dit is Onleen

Online Opgroeien heeft een missie: een inkijkje geven in de online wereld waarin onze tieners opgroeien en handvatten geven om mediaopvoeding vorm te geven. Met als doel een veilige, bewuste en gezonde omgang met internet, games en sociale media.

Contactinformatie

Meerkoetmeen 73
3844 XN, Harderwijk
(06) 23 15 29 60
info@onlineopgroeien.nlwww.onlineopgroeien.nl
KVK: 76961265

Recente blogs

Praten over sexting: zò doe je dat met je kind24 mei 2022
Via TikTok worden jongeren bestookt met oorlogsbeelden. 5 tips om hier in je gezin goed mee om te gaan.1 maart 2022
Seksuele inhoud op Roblox. Hoe bescherm je je kind?22 februari 2022
Rife Wordpress Theme. Proudly built by Apollo13